afbeelding automatisering bevede zwolle

Gijzelsoftware aanval voorkomen

gijzelsoftware aanval voorkomen

Gijzelsoftware , het nieuws staat er de laatste weken helemaal vol mee. In deze blog tips hoe een gijzelsoftware aanval voorkomen kan worden.

Grote bedragen geld

Tot nu toe worden vooral grotere bedrijven bedreigt met gijzelsoftware. de belangrijkste reden is dat de gijzelaars grote sommen geld kunnen afdwingen. Het bedrijf of instelling zal altijd een keuze moeten maken in het bedrijf direct betalen en de software weer online krijgen of niet betalen en grote sommen verlies draaien. Met succes dwingen de gijzelnemers steeds meer bedrijven en instellingen tot direct betalen. Dit ondanks dat er aangifte wordt gedaan bij de politie ingeschakeld wordt en de media er groot nieuws van maakt.

Tips om gijzelsoftware aanval te voorkomen

  • Het is van belang dat, liefst zoveel als mogelijk is, medewerkers alleen toegang hebben tot de mappen, netwerken en systemen waar zij in hun werk toegang toe moeten hebben. Dit geldt ook voor het account van systeembeheerders. Geef dus geen rechten aan medewerkers die niets met systemen te maken hebben.
  • Het is belangrijk dat er regelmatig back-ups gemaakt worden van uw systemen. Maak hier een terugkerend agendapunt van. Sla geen een systeem over. Als de hackers geen toegang hadden tot uw back-up bent u na een aanval met gijzelsoftware weer sneller productief.
  • Maak uw personeel verantwoordelijk voor het snel uitvoeren van beschikbare software updates. Hierdoor zullen hackers niet via bekende bugs toegang krijgen tot uw systemen.
  • Laat uw systemen regelmatig testen op kwetsbaarheden, bijvoorbeeld door een pentest of red teaming-traject.
  • Maak een protocol voor uw medewerkers  hoe om te gaan bij een cyberaanval. Zet cyberveiligheid hoop op de agenda en bespreek dit regelmatig met uw medewerkers. Vaak maken hackers gebruik van uw medewerkers om uw systemen binnen te komen.

Aangifte doen is van belang

Om de hackers steeds minder kans te geven om gijzelsoftware te installeren is belangrijk dat bij bedreiging altijd aangifte wordt gedaan bij justitie. Zorg dat uw eigen verzekering deze schade zoveel mogelijk dekt. Hou uw polis dus up-to-date.

Wilt u geholpen worden om gijzelsoftware te voorkomen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij maken geheel vrijblijvend een scan voor u.