Het gijzelsoftware drama

Technische storingen en ingewikkelde ICT-vraagstukken? Geen zorgen! Bevede realiseert en onderhoudt alles op het gebied van automatisering.

Afspraak maken

MKB steeds vaker slachtoffer gijzelsoftware (ransomware)

Het zal je als bedrijf maar gebeuren. Bestanden van jouw bedrijf worden ‘gekidnapt’ door gijzelsoftware (ransomware). Dit houdt net zolang stand tot je een bepaald bedrag betaalt. Dat is een ware nachtmerrie.

Vooral het MKB is het slachtoffer van gijzelsoftware. Dit wordt gesignaleerd door beveiligersonderzoekers, verzekeraars en door de brancheorganisaties MKB-Nederland. Steeds meer Nederlandse bedrijven worden de dupe.

Enorme bedragen worden gevraagd

Er zijn al bedragen bekend van vele miljoenen euro’s die door bedrijven betaald worden door deze gijzelsoftware drama’s. Bedrijven worden afgesloten van hun administratie en klantengegevens. Pas na betaling kunnen ze hier weer bij. Je vraagt je natuurlijk af waarom deze bedragen betaald worden. De reden is dat betaling van de gevraagde betalen vaak voordeliger is dan je bedrijf enkele dagen stil laten liggen. Deze keuzes moeten dan vooral bij grotere bedrijven gemaakt worden.

Steeds doelgerichter

Inbrekers gaan steeds doelgerichter te werk. Ze onderzoeken waar ze het beste het meeste geld kunnen halen. Bedrijven die niet een dag stil kunnen liggen zijn dan het slachtoffer. Inbrekers verschuiven van consumenten naar bedrijven. Bedrijven moeten bij een aanval de keuze maken, betalen en doorgaan of politie inschakelen en er lange tijd uit liggen. Door te betalen houden ze wel deze criminaliteit in stand.

Voorkom dat gijzelsoftware de kans krijgt

Het voorkomen van gijzelsoftware of in ieder geval de schade beperken doet u zo:

Ineens niet meer bij je bestanden kunnen door gijzelsoftware, je moet er niet aan denken. Gelukkig zijn er enkele methoden die het risico kunnen verminderen. Hieronder zie je een lijstje van dingen die je kunt doen of moet voorkomen.

  • Open nooit verdachte bijlages uit verdachte mailtjes. In zo’n bijlage kan gijzelsoftware bevatten en na openen kan deze zijn vernietigende werk doen. Bedenk dat ook vertrouwde personen per ongeluk zo’n verdachte bijlage kunnen rondsturen.
  • Antivirusprogramma’s kunnen veel vormen van gijzelsoftware herkennen zodat ze tegengehouden kunnen worden. Dan moet je antivirusprogramma natuurlijk wel helemaal up-to-date zijn, dus zorg altijd voor de laatste updates.
  • Gijzelsoftware en andere vormen van malware maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in de software. Softwareleveranciers weten dit en zullen ontdekte kwetsbaarheden zo snel mogelijk oplossen via updates. Zorg dat je software, ook je besturingssysteem, up-to-date blijft!
  • Een administrator heeft veel rechten op de computer om dingen te veranderen. Ook malware heeft dan meer kansen. Blijf niet langer als administrator ingelogd dan nodig, en ga als administrator niet surfen op het internet.
  • Zorg altijd voor backups!

Bevede adviseert hoe u zich tegen gijzelsoftware kunt wapenen. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met ons.